Skal du have et par flade?

Når man, for få år siden, startede med at køre mountainbike, kunne det ikke gå hurtigt nok, med at få cykelsko og clickpedaler. Faktisk var det sådan, at man først blev accepteret som mountainbiker, når man havde skiftet fra kondisko til cykelsko med klamper.

Gennem årene, har det givet masser af blå mærker og adskillige latterbrøl, at helt urutinerede mtb’ere skulle køre, fastspændt til pedalerne, inden de formåede at køre op ad en bakke.

I dag ser man, i takt med at trail-orienteret mtb udbredes, at flere og flere rutinerede riders går tilbage til flade pedaler og alle mtb-instruktører anbefaler efterhånden at man holder sig til flade pedaler, indtil teknikken er ordentlig på plads eller man begynder at køre xc-løb.

Indlysende fordele.
 
Med flade pedaler menes den type, som er lavet til mountainbike (ikke almindelige pedaler til citybikes mm). Det er lette pedaler, som har en stor trædeflade og er udstyret med spikes som sikrer fødderne mod at glide af.
 
Når man begynder at køre i skoven, er det en helt ny disciplin, som kræver stor omstilling. Mange steder, på de etablerede spor, er der passager, som giver begyndere store udfordringer, som gør at de må sætte fødderne ned. Det er alt andet lige lettere, hvis fødderne kan bevæges frit væk fra pedalen. Men selv for rutinerede mtb’ere er der mange årsager til, at et par flade pedaler kan være en kæmpe fordel.
 
Mange teknikker er svære at indlære med klamper og clickpedaler. Et godt eksempel er bunnyhoppet. Ideen er at man ved hjælp af kropsposition løfter først forhjulet og derefter baghjulet op fra jorden, for at undgå forhindringer, ”pre jumpe” et hop og i det hele taget for at hoppe. Man ser en klar tendens til, at dem med clickpedaler trækker baghjulet op under sig i stedet for at ”pumpe” det fra jorden.

Det samme gør sig gældende ved f.eks endo’s og andre teknikker hvor man aktivt løfter cyklen fra underlaget. Desuden kan det være en klar fordel, hvis man vil træne vanskelige nedkørsler, at man kan stikke fødderne ned, hvis det er ved at gå galt.
En anden fordel ved de flade pedaler er, at de har en større flade end de fleste clickpedaler. Det betyder, at man har bedre kontakt med cyklen og mere støtte under foden. Igen kæmpe fordele i teknisk udfordrende terræn.
 
Man forstærker effekten af de flade pedaler, ved også at have et par rigtige cykelsko, udviklet til dem. Skoene har en blød, ”tacky” overflade som de flade pedalers spikes kan få fat i. Samtidig er skoen stiv så man får en god base til at understøtte foden. Med sko og pedaler som passer, kan man med den rette teknik, skabe et lignende løft i pedalen, som man bruger med clickpedaler.

Ulemper.

Det man vælger fra ved at køre med flade, frem for at køre med clickpedaler, er selvfølgelig også til at få øje på:

Man kan spare vægt med clickpedaler, fordi konstruktionen kan gøres meget minimalistisk. Når man er spændt fast til pedalerne, kan man også tilføre et mere aktivt tråd og derved spare på kræfterne. Endelig er det indimellem godt at vide, at fødderne bliver hvor man vil have dem. Det gælder især i teknisk terræn og både opad og nedad.

De fordele kan man ikke få med de flade og derfor er det måske ikke enten/eller, men måske mere både/og, for seriøse mtb’ere, som både vil træne avanceret teknik på nedkørsler, for at blive hurtigere og samtidig vil køre absolut topfart i konkurrencer eller mod sine cykelbuddies…..

Vi har lånepedaler i butikken, hvis du har lyst til at prøve et par rigtige flats med spikes.

Indkøbskurv
Scroll to Top